Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
[Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140)
+---- Dział: Takeagift (/Forum-Takeagift-45)
+----- Dział: Takeagift Odpowiedzi (/Forum-Takeagift-Odpowiedzi-73)
+----- Wątek: [Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac (/Temat-Odpowiedzi-Takeagift-2-Proces-winifikacji-Wedlug-tekstu-mieszanine-po-fermentac-17943)



[Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - ColdGold - 12-12-2010 19:45

Cytat:Procesu winifikacji nie da się tak prosto opisać, jak procesu fermentacji piwa, gdyż istnieją setki różnych jego odmian zależnych od regionalnych tradycji i uwarunkowań. W przypadku win gronowych przebiega on mniej więcej tak:

Z winogron wyciska się sok na prasach. W niektórych przypadkach (przy produkcji czerwonych i różowych win) przed wyciśnięciem soku poddaje się winogrona procesowi wstępnej winifikacji polegającemu na umieszczeniu winogron w wysokich kadziach, gdzie ulegają one samorzutnej wstępnej fermentacji – ten proces nazywa się maceracją.

Sam proces fermentacji moszczu przeprowadza się na setki różnych sposobów. Czasami pozwala się na fermentację samorzutną w temperaturze otoczenia, czasami bardzo dokładnie kontroluje się temperaturę i skład drożdży. W jednych krajach fermentacje przeprowadza się w drewnianych otwartych kadziach, w innych stosuje się zamknięte kadzie stalowe. Sama fermentacja trwa znacznie dłużej niż w przypadku fermentacji piwa, bo nawet do kilku tygodni. Fermentację doprowadza się do końca albo przerywa się w pewnym określonym momencie.

Mieszaninę po fermentacji poddaje się zwykle filtracji. W przypadku win masowych, szczególnie białych, filtrację przeprowadza się kilkakrotnie, aby uzyskać maksymalnie klarowne i trwałe wina, ale bez głębszego smaku. W przypadku niektórych win dla koneserów nie stosuje się filtrowania w ogóle, tylko przeprowadza się ostrożne klarowanie wina przez powolny proces samorzutnego opadania osadu i zbieranie mniej więcej klarownej cieczy znad osadu (czynność ta to dekantacja). Innym sposobem klarowania jest przepuszczanie przez nastaw dwutlenku siarki, który powoduje śmierć wszystkich drobnoustrojów w winie i szybsze wypadanie z niego osadu.

Ostatnim procesem przy produkcji wina jest jego dojrzewanie, czyli przechowywanie w odpowiednich warunkach. Pierwszy etap (od pół roku do 3 lat) przeprowadza się zwykle w dębowych lub metalowych beczkach. Następnie przelewa się wino do butelek, w których w odpowiednich warunkach wino może dojrzewać jeszcze latami. Nie wszystkie wina mają jednak potencjał dojrzewania – niektóre pije się niemal natychmiast po wyprodukowaniu (np. Beaujolais nouveau).

Kupaż – mieszanie świeżo otrzymanych win z różnych rodzajów winogron w celu otrzymania produktu o pożądanych właściwościach. Standardowo miesza się wina pochodzące z różnych szczepów z tej samej winnicy zbieranych w podobnym czasie. Istnieją jednak wina autorskie kupażowane według nietypowych zasad, na przykład miesza się wino z tych samych szczepów ale z różnych winnic, albo nawet różnych regionów bądź wina z różnych lat lub wina starzone w różny sposób (np część w starych beczkach część w nowych lub część w beczkach z dębu francuskiego, część z dębu amerykańskiego itp. itd).


Według tekstu mieszaninę po fermentacji poddaje się zwykle:

filtracji

Ile trwa pierwszy etap dojrzewania wina?

od pół roku do 3 lat


RE: [Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - arekman5 - 12-12-2010 19:49

Git +


RE: [Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - markowski - 12-12-2010 20:12

dobrze, +


RE: [Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - majkel9490 - 12-12-2010 20:56

plusik


RE: [Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - Grabowkers - 12-12-2010 21:15

Dzięki, + Wink


RE: [Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - Grub63 - 12-12-2010 21:57

thx, good +


RE: [Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - malcin69 - 12-12-2010 22:51

plus poleciał


[Odpowiedzi Takeagift] [2] [Proces winifikacji] Według tekstu mieszaninę po fermentac - Marello - 11-03-2011 19:30

Wątek zostaje zamknięty, ponieważ moderator uznał że temat został wyczerpany bądź rozwiązany. Jeśli posiadasz nowe pytania prosimy o założenie kolejnego tematu.