Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online
Zobacz dzisiejsze dyskusje →
Widząc, że na forum wciąż wiele osób nie wie kiedy i ile może zapłacić za paczkę od Lockerz postanowiłem napisać krótki FAQ.
1.Kiedy można zpłacić cło? Odp.:Cło płaci się gdy paczka przekracza 605zł = 268 $ = około 150 Euro. Jednak z płacenia cła podobno zwalnia nas GIFT 2.Kiedy można zapłacić podatek vat? Odp.:Vat płaci się gdy paczka przekracza 22 Euro czyli około 86zł 3.Ile można zapłacić vat-u? Odp.:Zależy od ceny podanej na paczce. Vat to 22% wartości paczki: przykładowo jeśli iPod Touch 8Gb kosztuje 199$ (apple.com) to 22% ze 199 to 43,78$ = 126 zł.+ cena przesyłki (25$) 4.Czy jak nie chcę paczki to mogę jej nie przyjąć? Odp.:Oczywiście! Tylko pamiętaj że czasem opłaca się zapłacić tych kilka złoty niż potem kupować 10x drożej w PL.
(24-01-2010 13:51)skibixd napisał(a): A jeszcze jedno pytanie. Może nas ominąć cło i vat? Czy już to jest nie uniknione?
Malutka szansa, celnicy sprawdzają każdą paczkę, jednak nadanie VATU na paczkę to chwila roboty dla celnika - musi zrobić spis, obliczyć wartość, wypełnić odpowiednie dokumenty - jeśli celnik będzie leniwy to nie zrobi tego (jednak coś takiego to szansa 1/100). Więc raczej jest to nieuniknione.
CŁA NIE PŁACISZ!!!